Kolme taikasanaa päivittäisen toiminnan ohjenuoraksi

MINÄ OLEN VASTUUSSA

Minä olen vastuussa oman tekemiseni tuloksista, perhe- ja ystäväpiirini ilmapiiristä, työyhteisöni hyvinvoinnista, maamme ja tämän maailman huomisesta.

Elämme muutoksessa ja myllerryksessä. Taloudellinen epävakaa maailmantilanne johtaa pelkoihin poliittisessa päätöksenteossa, yritysten strategioissa ja investoinneissa, työyhteisöjen jokapäiväisessä toiminnassa, perheiden elämänsuunnittelussa ja yksittäisen ihmisen päässä.

Johtajuus ei ole sitä, että odottaa myrskyn menevän ohi, vaan sitä että uskaltaa tanssia sateessa. Kariluodon  lausahdus Tuntemattomasta sotilaasta, ei saa jäädä tuleen makaamaan, on paljon käytetty ja käytössä kulunut, mutta tänään yhtä ajankohtainen ja olennaisen kiteyttävä kuin seitsemänkymmentä vuotta sitten. Ja kun puhun johtajuudesta, en tarkoita pelkästään johtavassa asemassa olevia. Jokainen meistä on oman elämänsä kippari ja johtaja, ollen vastuussa omista päätöksistään ja tekemisistään kaikilla elämän alueilla. Tämän asian oivaltaminen ja vastuullinen toiminta päivästä toiseen on paras ”taikakeino” paremman tulevaisuuden toteutumiseksi.

Viisas mies piti esitystä yleisön edessä ja kertoi hauskan tarinan. Yleisö nauroi hersyvästi. Hän kertoi saman tarinan uudelleen ja pari kuulijaa naurahti vielä. Kerrottuaan jutun kolmannen kerran, kukaan ei enää nauranut. Viisas mies hymyili ja sanoi: Kukaan ei naura samalle vitsille kerta toisensa jälkeen. Miksi sitten itkemme ja valitamme samaa asiaa uudelleen ja uudelleen.


Ongelman kohdatessamme, meidän tulee hyväksyä tosiasiat, ottaa oppia erehdyksistämme, vaihtaa näkökulmaa ja etsiä sinnikkäästi ratkaisua. Myös erehdysten tekeminen on hyväksyttävä. Gandhin sanoin, vapaudella ei ole merkitystä ja arvoa, jos se ei sisällä myös vapautta tehdä virheitä. Jos emme suvaitse epäonnistumisia, kahlitsemme kätemme muutoksilta.

Älä yritä ulkoistaa vastuuta muille. Katso peiliin ja tee omalta osaltasi parhaasi positiivisen muutoksen ja asioiden suotuisan kehittymisen eteen. Vastuun ottaminen on kuin veteen putoava vesipisara. Se levittää vastuunottamisen ilmapiiriä ympärilleen. Perustelu, että kukaan muukaan ei ota vastuuta ei ole käypä. Joka asiassa jonkun on oltava ensimmäinen.

Lopuksi tunnustus. Otsikkoni on harhaanjohtava. Nuo kolme sanaa, MINÄ OLEN VASTUUSSA, eivät ole taikasanoja, ainoastaan sanoja, jotka kannattaa asettaa oman toimintansa ohjenuoraksi.

Petri Niskanen

“Suuri tavoitteesi elämässä on kehittää itseäsi ja ominaisuuksiasi; itsetuntoasi, itsekuriasi, kykyäsi siirtää eteenpäin mielihyvää ja halua ottaa täysi vastuu elämästäsi. Mitä useammin toistat itsellesi, minä olen vastuussa, sitä vahvempi, parempi ja kyvykkäämpi ihminen sinusta tulee. Samalla parannat elämääsi sen jokaisella osa-alueella.” Brian Tracy